Det er kansje enkelte der ute som sliter med høye boliglånsrenter til tross for at rentene i dag er historisk lave. Kanskje hadde du dårlig sikkerhet å tilby banken din da lånet ble innvilget, eller er det så lenge siden at rentene var mye høyere. Det er uansett muligheter for deg til å skaffe deg bedre vilkår i dag – du må bare vite hva du skal gjøre!

Det er naturligvis refinansiering vi snakker om her, og dette er en gylden mulighet til å skaffe deg betydelig bedre vilkår, og dermed lavere månedlige utgifter – og det beste av alt er at det er veldig enkelt!

Refinansiering av et boliglån gjøres tradisjonelt på to forskjellige måter, og det vi da snakker om er altså bankbytte eller refinansiere i eksisterende bank.

Ved å benytte en boliglånskalkulator på for eksempel DinSide.no kan du legge inn opplysninger om lånet ditt og finne ut hvilken bank som kan tilby den beste renten. Deretter er det ganske enkelt bare å kontakte den aktuelle banken og forespeile dem at du har lyst til å bli kunde hos dem og høre hva de kan tilby. Et halvt prosentpoeng lavere renter kan gi betydelige innsparelser hver måned.

Den andre måten å gjøre det på er altså å refinansiere i banken hvor du allerede er kunde. Her er det spesielt tre faktorer som kan være aktuelle: at du har betalt ned en betydelig del av gjelden din, at du har fått et betydelig lønnsløft eller at boligen din har steget i verdi – og kanskje aller best: en kombinasjon av alle disse!

Hvis vi ser på det første og det siste momentet, altså nedbetalt gjeld og verdiøkning av bolig, så henger disse to nøye sammen. Når man har betalt ned en betydelig del av gjelden sin har man samtidig skaffet seg større sikkerhet som man kan tilby banken, og det samme gjelder hvis boligen har blitt mer verdt som følge av prisstigning og/eller oppussing. Dette betyr i praksis at gjelden utgjør en mindre del av boligens verdi av tidligere, og dette er musikk i bankens ører ettersom det da er tryggere å låne deg penger enn det var tidligere. Du får da et nytt lån på det resterende beløpet (eller mer hvis du ønsker) og du vil da få en langt bedre rente.

Hvis du har hatt en skikkelig lønnsløft vil banken også smile fra øre til øre ettersom det betyr at du har en bedre betalingsevne enn tidligere, og igjen går det på sikkerhet. At du har mer å rutte med betyr at banken vil være tryggere på at du faktisk vil gjøre opp for deg, og det vil spille positivt inn på tilbudet du får fra dem.