Høsten er høysesong for gnagerproblemer i husene, og her er det viktig å være på vakt ellers kan man risikere å bli sittende igjen med både store regninger og helseproblemer!

Når det begynner å bli kaldt i været vil både små og store gnagere søke etter varme krypinn, og da er boligene ofte et godt mål for dem. Hvis disse tassene får holde på for lenge i huset må du være observant på at det kan bli dyrt for deg.

Ødeleggelser

Hvis huset blir inntatt av gnagere kan det vli store skader i boligen din, og det vanligste som inntreffer er skader på isolasjon i veggene, el-anlegg som gnages i stykker og som er brannfarlige, samt vannlekkasjer. De små krypene tar seg gjerne opp etter rørgangene og vil svært ofte titte frem når du åpner opp døren under kjøkkenbenken, og der finnes det både mat og gode ledninger å gnage på.

Får du vannlekkasjer vil dette ofte koste tusenvis av kroner, og kanskje risikerer man å måtte rive hele vegger hvis isolasjonen er ødelagt og det er behov for etterisolering. Branner kan ofte ha ukjente årsaker og det er ikke til å stikke under en stor at både mus og rotter kan være skyld i dette.

Husk også på at urin og avføring fra dyrene kan gi både smitte, uhygiene og lukter som er alt annet enn velkomne.

Hvis krypdyrene har kommet seg inn i hus er det én ting som gjelder for å få dem vekk: gift! Fellene har ikke den samme effektiviteten men kan naturligvis brukes samtidig som gift.

Tips for å bli kvitt gnagerne

For at man skal holde rotte- og museplagen borte fra huset er det et par råd man bør følge, og gjør man det er mulighetene langt mindre for at huset blir invadert av disse skadedyrene.

* Det første du bør tenke på er å holde det ryddig rundt huset. Rot og avfall må ikke ligge og slenge og ting som nedfallsfrukt (der hvor det er aktuelt), fuglefrø og andre ting vil lokke gnagerne til huset ditt. Maten de finnes tas gjerne med inn i huset hvor de lagrer sine funn.

Hjemmelaget musefelle. Bilde fra Moisund.com

* Hvis du har planter og gress rundt husmuren bør du fjerne dette. Høyt gress er noe som ingen bør ha inntil huset, så dette bør man enkelt og greit slå ned eller fjerne helt.

* Sjekk rundt boligen din om det er hull som rotter og mus kan komme seg inn i huset gjennom. Inten hull er for lite, og en mus trenger for eksempel bare en åpning på 1,2 centimeter for å komme seg inn, mens rotter trenger noe som er litt større.

* For å være sikker på om det er gnagere ved huset ditt kan du sette ut åte og gift. Mange lager også sine egne feller som er veldig effektive og en velkjent felle i så måte er den med vippepinnen i plastbøtten. I utgangspunktet gir monterer man en vippepinne over åpningen på en plastbøtte og setter en gulrotbit eller noe lignende ytterst på den. Når musen da går ut for å hente denne faller den ned i bøtten. I bøtten kan man ha vann med masse salt i slik at de drukner fort. Man kan også bruke en tom brusboks med en ståtråd eller noe liknende gjennom som spinner rundt når musen går utpå.

* Muselort er naturligvis også et tegn på at du har gnagere i huset, og man kan naturligvis også både høre og se dem. Ta en runde i skapene med både lykter og lys for å sjekke om du har uønskede gjester på besøk.